kulit popia yang dibeli terus dari supermarket xkirelah kowang nak gune ape jename pun eh
1 sudu teh tepung gandum
sedikit air
BAHAN B:
1 tin sardin..xkirelah jename ape pun..
1 ulas bawang besar (dihiris nipis tau)
4 ulas bawang merah..dikisar bagi halus
2 ulas bawang putih..pun dikisar
5 biji cili hijau..pun kisar gak..kalau nak pedas letak lebih
1 cm halia dikisar
200 gram lobak yang dipotong dadu
1 sudu teh gula
sedikir air asam jawa
sedikit garam dan perasa yang dibenarkan gitu..
air secukup rase
minyak masak
CARA MEMASAKNYE:
memula panaskan sedikit minyak dalam kuali, masukkan semua bahan yang dikisar tadi, tumis sampai bau dia naik..ha ape lagi amek bau la kan..then masukkan sardin kemudian hancurkan sardin tadi. gaul sebati. bile dah sebati masukkan lobak dan bawang yang dihiris tadi.masukkan sedikit air...dan kacau sebati..ha biarkan die kering sedikit tapi pastikan api kecil elak dari hangit plak..then masukkan gula, garam dan perasa ikut la kowang nak masin n manis mane.masukkan gak air asam jawa.kate orang sardin ni hanyir sikit so tu yang letak air asam bagi hilang hanyir..ala macam kowang masak sardin biase tu..cume kite hancurkan sardin tu..ha tunggu sampai kering..pastu masuk dalam mangkuk bagi sejuk. bile dah sejuk kite gulung la inti sardin tadi dalam kulit popia. then lekatkan la kulit popia tu ngan tepung gandum mcm gam supaya bile goreng x terbuka.. pastu goreng dalam minyak yang panas sampai kekuning kuningan.angkat tos minyak dan hidangkan la..tadaaa siap sudah POPIA SARDIN CIK AIN
ni popia yang dah siap gulung
campak dalam kuali dan goreng la
tadaa ha ni lah popia yang siap di goreng...leh la u all sediakan tuk minum petang ngan family or hidangka wat tetamu..mudah jek..kan kan..cubelah (^_^)
p/s: tapi bab masak sardin ni wa xle lawan la mr remedy coz die memg terer gle masak sardin..heheheh mcm2 care sardin die geti..=p
2 comments:
terasa lapar tiba tiba
hahahah...pe lagi try la wat cik intan..
Post a Comment